VÃ¥r arbeidshverdag
Energidepartementets hovedoppgave er å tilrettelegge en samordnet og helhetlig energipolitikk.
Et overordnet mål er å sikre høy verdiskaping gjennom effektiv og miljøvennlig forvaltning av energiressursene.
Uten god konkurranseevne, effektiv ressursbruk og lønnsomhet i energisektoren skapes det ikke arbeidsplasser og inntekter som er nødvendige for å sikre velferd og sysselsetting. Energipolitikken må legges opp slik at man innenfor miljømessig forsvarlige rammer, best mulig utnytter den samlede tilgangen på arbeidskraft, kunnskap, kapital og naturressurser.
Som sekretariat for den politiske ledelse vil departementets mål utvikle seg med regjeringens energipolitiske målsettinger som blant annet er gjengitt i aktuelle meldinger og proposisjoner til Stortinget.
I Energidepartementet kan det være stor variasjon i arbeidshverdagen, alt ettersom hvilket fagområde du jobber innenfor, hvilke saker du har fått tildelt, din rolle i departementet og andre forutsetninger. Likevel er det noen fellestrekk som går igjen når man spør en ansatt i Energidepartementet om hva som kjennetegner en vanlig arbeidsdag:
- Gi faglige råd til politisk ledelse
- Følge politisk ledelse på arrangementer og reiser i inn- og utland
- Gjøre analytiske faglige vurderinger og bruke din faglige kompetanse i arbeidet
- Langsiktige arbeidsoppgaver og dagsaktuelle saker med korte tidsfrister
- Være en del av faglige diskusjoner, blant annet kolleger, i møter, i samarbeid, med politisk ledelse m.m.
- Blanding av samarbeid og selvstendig arbeid
ED ønsker å tilrettelegge for personlig utvikling. Den viktigste medarbeiderutviklingen foregår gjennom det daglige arbeidet. Du får raskt ansvar for egne saker og arbeidsområder i kombinasjon med faglig veiledning og kvalitetssikring fra din leder og dine kollegaer. I departementet møter du stadig nye arbeidsoppgaver og problemstillinger som utfordrer deg til å finne gode løsninger og som gir deg en helt spesiell innsikt i spennende, aktuelle fagområder. Arbeidshverdagen i ED er en utviklings- og læringsarena der det finnes fantastisk mye kunnskap forankret i den enkelte medarbeider.
Departementet har et bredt kompetanseutviklingstilbud. Vi tilbyr både kompetansetiltak som er aktuelle for samtlige medarbeidere i ED, og fagspesifikke kurs og samlinger knyttet til de ulike fagavdelingene. Vårt mål er å gi medarbeiderne utfordringer og utviklingsmuligheter og samtidig tilrettelegge for at den enkelte besitter den kompetansen vi trenger for å løse departementets arbeidsoppgaver på en god måte. I EDs kursportefølje benytter vi både interne og eksterne ressurser og kurstilbydere, og det er muligheter for å delta på kurs og seminarer både i Norge og i utlandet. Departementet har også en egen stipendordning som er ment til å stimulere til faglig utvikling innenfor kjerneområder gjennom systematisert etter- og videreutdanning.
Markedsandelene for norsk olje og gass i internasjonale markeder, økt samhandel innenfor fornybar energi og teknologiutvikling styrker Norges internasjonale rolle. De daglige arbeidsoppgavene i ED gjenspeiles av Norges betydningsfulle rolle som internasjonal energinasjon og gir flere muligheter for internasjonal erfaring, både i Norge og utlandet. Arbeidshverdagen vil derfor by på reisevirksomhet i utlandet for å møte internasjonale aktører på energifeltet, eller følge statsråden på en utenlandsreise.
Som fast ansatt i ED er det mulighet for kortere eller lengre utenlandsopphold som gir en unik mulighet til å høste erfaringer internasjonalt. Departementet har som faste ordninger energirådstillinger ved ambassadene i Brussel og Washington, og en ambassadesekretærstilling ved OECD-delegasjonen i Paris. I tillegg har vi nasjonale eksperter i Brussel knyttet til ulike EU-prosjekter, samt hospiteringsordninger i EU-kommisjonen.