Elise
Samfunnsøkonom
Førstekonsulent i Energi- og vannressursavdelingen
Bakgrunn
Jeg startet i Energidepartementet deltid mens jeg skrev master våren 2024, for så å gå over til fulltid i juli samme år. Masteren i samfunnsøkonomi fra Norges Miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) handlet om høyprisbidraget, og det var utrolig motiverende å skrive og jobbe innen samme felt. Tidligere har jeg jobbet i Elhub, den internasjonale organisasjonen OECD, i Miljødirektoratet og på ambassaden i Singapore.
Søkte meg til departementet for å kunne jobbe i skjæringspunktet mellom politikk og økonomi, og for å kunne bidra til den grønne omstillingen Norge nå går gjennom. Dette er kanskje den eneste jobben hvor å lese nyheter er en del av arbeidsoppgavene?
«Det beste med energibransjen er at man aldri blir utlært – det er alltid mer å sette seg inn i, enten det nye regulatoriske virkemidler eller den fysiske innretningen av an energikilde!»
Min arbeidshverdag
I Energi- og vannressursavdelingen jobber jeg i Seksjon for energibruk og lokal energiproduksjon (ELP) hvor strømstøtten, sluttbrukermarkedet for strøm og eierstyring av Statnett er sentrale oppgaver.
Arbeidshverdagen er utrolig variert, og det er mye mer aktivitet sammenlignet med en studiehverdag. Noen dager bruker man på rene analyse- eller kunnskapsoppgaver, andre er man konferanse for å høre hva som skjer i bransjen. En tredje dag diskuterer man endringer i energisystemet med direktorat eller andre departement. Andre oppgaver inkluderer å oppsummere saker for politisk ledelse og svare ut spørsmål fra Stortinget, pressen eller offentligheten. Som du kanskje hører er departementshverdagen nok ikke for den med utrolig mage, for her kan man få korte frister. Til gjengjeld får man være med på mange kule ting og erfare hvordan beslutninger for kraftsystemet blir tatt.
Bruk av faglige bakgrunn
Som ansatt i et departement ligger samfunnsøkonomi sentralt i alle oppgaver man gjør, ikke på den teoretiske «regne-seg-fram-til-en-marginal-substitusjonsbrøk»-måten, men i form av å vurdere reelle politiske tiltak.
På slutten av dagen er det politikerne som drar en beslutning, men som byråkrat har man den viktige rollen å videreformidle informasjon effektivt. I det daglige er jeg glad for all skrivetreningen jeg fikk ved NMBU – god formidlingsevne er et ess å ha i ermet i denne jobben.
Gjennom studiene fordypet jeg meg i data science, noe jeg virkelig får bruk for i departementet – å kunne lese og forstå hvilke analyser som er gjort er til stor nytte når dette skal brukes som beslutningsgrunnlag.
En bonus med jobben er at man får innblikk i både hvordan AS Norge fungerer og lovverket som setter rammene for kraftmarkedet. Det beste med energibransjen er at man aldri blir utlært – det er alltid mer å sette seg inn i, enten det nye regulatoriske virkemidler eller den fysiske innretningen av an energikilde!