Rekrutteringsprosessen
Energidepartementet jobber strukturert og profesjonelt med rekrutteringsprosessene.
Her kan du lese mer om de ulike fasene av rekrutteringsprosessen.
Alle ledige stillinger blir publisert på www.jobbnorge.no. Ved å skrive inn «Energidepartementet» i søkefeltet vil du avgrense søket ditt slik at du kun får våre stillinger. Ledige stillinger ligger ute i minimum 14 dager.
Vi får ofte mange søknader til våre ledige stillinger. Vi vil derfor oppfordre til at du fyller ut CV-en din på Jobbnorge fremfor å legge den ved som vedlegg. I tillegg er det viktig å bruke søknadsteksten til å skrive hva som er din motivasjon for å søke på stillingen og hvorfor du kan være rett kandidat. Vitnemål og attester må også legges ved. Resultater fra høyere utdanning fra norske utdanningssteder kan lastes opp fra Vitnemålsportalen til rekrutteringssystemet, Jobbnorge.
Vi mener at inkludering og mangfold er en styrke. Vi ønsker medarbeidere med ulike kompetanser, fagkombinasjoner, livserfaring og perspektiver for å bidra til enda bedre oppgaveløsning. Vi vil tilrettelegge for medarbeidere som har behov for det. Aktuell tilrettelegging kan for eksempel være tekniske hjelpemidler, tilpasning av møbler eller endring av rutiner, arbeidsoppgaver og arbeidstid.
Dersom det er kvalifiserte søkere med funksjonsnedsettelse, hull i CV-en eller innvandrerbakgrunn, skal vi innkalle minst én søker i hver av disse gruppene til intervju. For å bli vurdert som søker i disse gruppene, det vil si positiv særbehandling, må søkerne oppfylle visse krav. Les mer om kravene på Arbeidsgiverportalen.
Vi oppfordrer søkere til å krysse av i jobbportalen dersom de har funksjonsnedsettelse, hull i CV-en eller innvandrerbakgrunn. Avkrysningene i jobbsøkerportalen danner grunnlag for anonymisert statistikk som alle statlige virksomheter rapporterer i sine årsrapporter.
Intervjuer blir gjennomført kort tid etter søknadsfristens utløp. Dersom du blir invitert til intervju vil du bli kontaktet på telefon og da vil du også få informasjon om hvordan intervjuet vil gjennomføres og om det er noe du trenger å forberede deg på. Under selve intervjuet vil du få informasjon om den videre rekrutteringsprosessen.
I løpet av intervjurunden vil vi be deg om å oppgi referanser dersom det ikke er gjort i søknaden. Vi avklarer med deg før vi eventuelt kontakter referansene dine.
Det benyttes ofte en muntlig eller skriftlig faglig relevant oppgave som en del av rekrutteringsprosessen. Det varierer hvor i prosessen en slik oppgave gis, men alle kandidatene får beskjed på forhånd og lik tid til eventuelle forberedelser.
Av og til benyttes også evnetest eller personlighetstest. Vi benytter enten personlighetstesten MAP som bygger på den etablerte femfaktormodellen. De fem overordnede faktorene som måles er målbevissthet, emosjonell balanse, åpenhet, ekstroversjon og sosial stil. Kandidatene som gjennomfører en personlighetstest vil få tilbakelesning av testrapporten fra sertifiserte testere. Evnetesten vi bruker heter Matrigma og er en problemløsningstest som måler generelt evnenivå.
I Energidepartementet behandles sensitiv og gradert informasjon. Enhver som ansettes i departementet må kunne autoriseres for å få tilgang til informasjon gradert etter sikkerhetsloven. For at autorisasjon skal kunne gis må vedkommende være sikkerhetsmessig skikket. Å være sikkerhetsmessig skikket vil si å besitte god dømmekraft, pålitelighet og lojalitet til regler generelt og til reglene som gjelder for behandling av sensitiv og gradert informasjon spesielt.
I autorisasjonssamtalen vil den som ansettes blant annet få spørsmål om tilknytning til andre stater og forhold som kan gjøre en sårbar for å bli forledet, fristet eller presset til å handle i strid med sikkerhetsmessige interesser. Autorisasjonssamtalene utføres i tråd med virksomhetssikkerhetsforskriften § 68 jf. sikkerhetsloven § 8-9. Flere stillinger i departementet krever at den som ansettes er sikkerhetsklarert. I slike tilfeller vil det stå i stillingsannonsen. Når sikkerhetsklarering kreves kan også nærstående sitt statsborgerskap og tilknytning til andre stater inngå i vurderingen om klarering. Klareringssaker behandles av Sivil klareringsmyndighet etter anmodning fra Energidepartementet.
Etter at intervju er gjennomført og referanser er innhentet, utarbeides en innstilling med en begrunnet rangering av kandidatene som innstilles til stillingen. Vedtak i tilsettingssaker skjer i Energidepartementets innstillingsråd. Innstillingsrådet består av representanter fra ledelsen og fagforeningene.
Etter at innstillingen er vedtatt i Innstillingsrådet, blir den aktuelle kandidaten kontaktet. Kandidaten mottar et tilbudsbrev med opplysninger om lønn og øvrige ansettelsesvilkår (for eksempel midlertidig stilling, stillingsprosent, lønn) i utkast til arbeidsavtale. Vi ønsker normalt et svar på tilbudet i løpet av 2 – 3 dager. Alle øvrige søkere vil få tilsendt en e-post om utfallet i tilsettingssaken.
Som søker har du på forespørsel krav på å få tilsendt utvidet søkerliste med opplysning om søkernes navn, alder, utdanning og praksis. For øvrig viser vi nærmere til reglene om partenes innsyn i tilsettingssaker i Forskrift til forvaltningsloven (forvaltningslovforskriften).
Som nytilsatt i Energidepartementet er det mye å lære. Gjennom Basisprogrammet for nytilsatte tilbys du et praktisk introduksjonskurs bestående av samlinger internt, e-læringskurs og kurs eksternt. Fellesnevneren er at du får opplæring i et sett av basiskunnskaper som er viktige for å kunne gjøre en god jobb i departementet og til å forså den rollen du og departementet har. Deltakerne blir kjent med de mest sentrale områdene i ED, og med ønskede verdier og holdninger knyttet til det å være ansatt i ED. Vi har også en fadderordning for å bidra til et godt møte med organisasjonen som helhet.